Nieuws
Blockchain foundation
Geplaatst op: 31-07-2018 om 11:26
Blockchain technologie staat de laatste tijd door cryptovaluta als Bitcoin Ether en Ripple en erg in de belangstelling. Die belangstelling is niet altijd positief omdat er veel wordt gespeculeerd met cryptovaluta. Toch is dat jammer, want dezelfde technologie kent zoveel meer toepassingen dan alleen de cryptovaluta. Uitgangspunt bij de blockchain (Nederlands: blokketen) is een systeem om gegevens vast te leggen. Deze technologie kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor allerlei toepassingen waarbij transacties in een keten worden vastgelgd, naast banktransacties kunnen dat bijvoorbeeld ook eigendomsaktes, personeelddossiers, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens zijn. Het unieke aan de blockchain is dat gegevensuitwisseling mogelijk is zonder een centrale autoriteit waardoor het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk is door één centraal punt te corrumperen.
De blockchain is in Nederland vooral bekend als het centrale mechanisme in alle vormen van cryptogeld. Een blockchain bestaat uit een keten van in de computer of op internet vastgelegde en samengevoegde gegevens, blokken (blocks) genoemd. De keten van gegevens, van de data, wordt bepaald door de volgorde waarin de data in de keten wordt vastgelegd. Het systeem is makkelijk te controleren omdat de opeenvolgende blokken in het systeem aan elkaar gerelateerd moeten zijn, op een dusdanige wijze dat naast het verlengen alleen het vertakken van de keten praktisch mogelijk is, niet het bij elkaar laten komen van twee takken. Binnen dit systeem zijn twee even lange ketens met hetzelfde laatste blok daardoor vrijwel zeker gelijk.
Een blockchain is in feite een gedistribueerde database, dat wil zeggen dat meer partijen, die vanuit hun eigen domein actief zijn, een kopie hebben en werken aan het bijhouden van de keten, en elkaar controleren. Verder wordt bij een tijdelijke vertakking van de keten op basis van een vorm van consensus bepaald met welke tak wordt verder gegaan. Een blockchain kan openbaar zijn, wat vaak samengaat met de mogelijkheid voor iedereen om als domein op te treden. Dit vergt speciale voorzieningen om bescherming te bieden tegen manipulatie en vervalsing. Een blockchain kan ook besloten zijn, waarbij een autoriteit of vaste regels bepalen wie node in het domein is of kan worden. Verder zijn er per toepassing regels, die aangeven hoe de gegevens in blokken worden verwerkt.
Met ingang van 1 augustus 2018 is het mogelijk om bij ons de gecertificeerde cursus Blockchain Foundation te volgen, waarin de Blockchain technologie wordt uitgelegd. Na het volgen van de cursus weet u wat de Blockchain technologie inhoudt, wat de toepassingen ervan zijn en of teze technologie van toegevoegde waarde kan zijn voor uw eigen organisatie.
Klik hier voor een overzicht van de cursusdata van de cursus Blockchain Foundation.